Het Budwigpapje, oftewel het wonderontbijt!

hello world!
Geplaatst op: 9 maart 2021

Het Budwigpapje, oftewel het wonderontbijt!

Heb je ook geen geld voor dure supplementen of ingrediënten en al helemaal geen zin om lang in de keuken te staan 's ochtends (immer haast) maar wil je wel graag dat voedzame, gezonde en vooral lekkere ontbijtje waarbij je als bonus ook nog eens de juiste vetten binnenkrijgt? Lees dan vooral verder 🙂

Ik wil jullie heel graag vertellen over het budwig-papje: het wonderontbijtje bedacht door Johanna Budwig. Johanna Budwig (1908-2003) was een Duitse wetenschapster en zowel een biochemicus als apotheker van professie én een autoriteit op het gebied van vetten en voeding.

Ze ontdekte de helende werking op het lichaam door eiwit met olie te combineren en ze bedacht het unieke budwig-papje. Ik vind het geweldig en wel om de volgende redenen:

  • het is heerlijk!
  • het is mega voedend en energierijk
  • betaalbaar voor iedereen!
  • korte bereidingstijd
  • ik krijg op deze simpele manier de JUISTE vetten binnen

En waarom vind ik dat nu zo belangrijk?: de juiste vetten binnenkrijgen en wat zijn dan precies de juiste vetten? Een stukje basisinfo: de gezondheid van ons lichaam hangt nauw samen met een juiste celstofwisseling (stofjes toe en –afvoer van en naar en tussen de cellen) en voor een juiste celstofwisseling zijn de juiste vetten onmisbaar! Daar zijn essentiële vetzuren voor nodig: vetten die het lichaam níet zelf aanmaakt dus uit voeding gehaald moeten worden. Hieronder vallen de meervoudig onverzadigde vetzuren:

  • omega 6 (linolzuur) en
  • omega 3 (alpha linoleenzuur)

In een doorgaans normaal voedingspatroon krijgen we meer dan genoeg Omega 6 binnen maar Omega 3 wordt nog wel eens te weinig geconsumeerd. Disbalans kan allerlei (ernstige) klachten geven dus is het ontzettend belangrijk om genoeg binnen te krijgen! En dat kan middels het budwig-papje namelijk: het bevat lijnzaadolie en laat dat nou een omega 3 bommetje zijn! Wat ook een mooie bijkomstigheid en kracht is van het lijnzaad: het verbetert de stoelgang, voert afvalstoffen af, werkt reinigend én is helpend bij PMS!


Hoog tijd voor het belangrijkste onderdeel van dit verhaal: wat zit er dan precies in deze heilige graal der ontbijtjes?

  • 3 eetlepels volle kwark en
  • 1 eetlepel lijnzaadolie

Is dit alles? Ja en nee, volle kwark en lijnzaadolie zijn de basis ingrediënten en dat maakt dit ontbijt ook meteen weer zo leuk: de mogelijkheid tot afwisseling van extra ingrediënten naar smaak/ seizoen/ behoefte!

Ik persoonlijk voeg momenteel wat vers fruit toe, cruesli met walnoten en amandelen en een theelepeltje honing. Maar houd jij meer van hazelnoten, chia- of hennepzaden, muesli, granola of havervlokken? Prima! Ontdek je eigen favoriet! Meng wel altijd eerst de volle kwark en de lijnzaadolie goed door voor je er de rest aan toevoegt en wil je een optimale werking van de gouden olie-eiwit combi?: voeg er dan zeker niet teveel (fruit)suikers aan toe. Dit omdat onze spijsvertering altijd eerst de suikers verteert. Ook bij dit recept geldt voor mij: ik haal alle ingrediënten biologisch in huis om zo min mogelijk belastende stoffen binnen te krijgen en de natuur een beetje te ondersteunen. Lekker praktisch: alle ingrediënten zijn óók gewoon verkrijgbaar bij de reguliere supermarkt: biologisch en betaalbaar! Zeker raad ik ook aan de honing biologisch aan te schaffen mocht je niet voornamelijk suikerwater binnen willen krijgen, maar daarover meer in een volgend blogje. Go get it: geen vulling maar voeding!

One comment on “Het Budwigpapje, oftewel het wonderontbijt!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren

Translate

  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram